Hurutos "laskaleves" - az örmény leves székelyesített változata
sponsored links
A minap új fõszerkesztõm, Csongi lepett meg azzal a kéréssel, hogy kellene szerezzek neki hurutot, mert ugyebár a környéken Gyergyószentmiklóson készíti két néni eladásra a különleges örmény fûszert. Errõl bõvebben is írtam az ángádzsáborleves leírásánál. Ugyanakkor arra is kért, hogy minél többféle receptet küldjek neki, mert ki szeretnék próbálni a gyergyói örmény ízeket. Ekkor jutott eszembe, hogy ott van még a hurutos "laskalevesem" (hurutos lebbencsleves) beblogolatlanul és biza, azt is jó volna, hogy megismerjék, hiszen sokkal egyszerûbb az elkészítése, mint az ángádzsáborlevesnek, finom és laktatós. Azonban mielõtt rátérnék a receptre, tegyünk egy kis kitérõt, hogyan is került a székelyek étrendjébe a hurut. Nos, a székelyek sokat nem szöszmötöltek az ángádzsábor-fülecske készítésével, õk egyszerûen a szárított vargányával készülõ, leginkább lebbencsleveshez hasonlító levesüket ízesítik huruttal, ami legalább annyira finom, mint azt ángádzsáborleves. Ráadásul, a székely gazdasszonyok ellesték a hurut készítésének tudományát az örményektõl, és az idõsebb asszonyok szerint még a múlt század elsõ évtizedeiben heti egy-két alkalommal a székely családok asztalára került a huruttal ízesített lebbencsleves.
Hozzávalók: ...